Редовната консумация на кимчи помагала срещу COVID-19
Автор: Екип Burgas24.bg 11:28 / 19.03.2021Коментари ()1620
©
Традиционната корейска туршия кимчи, приготвена от пикантно кисело зеле, намалява риска от развитие на сериозни усложнения от новата коронавирусна инфекция. Ким Тае-Кюн, доцент в Южнокорейския университет в Еуха, говори за това в интервю пред кореспондент на ТАСС, представяйки данни от проучване, проведено от медици, ръководени от професор Жан Буске от университета "Шарите" в Берлин.

Немският професор пулмолог решил да потърси причините за ниската смъртност от COVID-19 в страните от Североизточна Азия. По време на изследването екипът му отбелязва, че жителите на тези държави ядат много подправки и ферментирали зеленчуци, и започнал подробно проучване на ефекта на тази храна върху човешкото тяло.

Оказа се, че корейското кимчи съдържа много лактобацили, полезни за храносмилането, както и антиоксиданти и вещества, които укрепват имунитета и предотвратяват развитието на COVID-19. Това са предимно сулфорафан, алицин, капсаицин и гингерол, съдържащи се съответно в зелето, чесъна, червения пипер и джинджифила. Буске твърди, че комбинацията от тези съставки облекчава протичането на заболяването след заразяване с коронавирус като кашлица, диария и задух.

Редовната консумация на кимчи помага за понижаване на нивата на АСЕ2 - ензим в белодробната клетъчна мембрана, който коронавирусът използва като "вход" за проникване в тялото. Изследването е публикувано в научното списание "Clinical and Translational Allergy".



Още по темата: общо новини по темата: 14429
25.11.2024 »
25.11.2024 »
15.11.2024 »
14.11.2024 »
13.11.2024 »
11.11.2024 »
предишна страница [ 1/2405 ] следващата страница
Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Redovnata-konsumaciya-na-kimchi-pomagala-sreshtu-COVID-19-1063984
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.