Стоян Иванов: Новините на турски език единствено разединяват
Автор: Екип Burgas24.bg 17:07 / 19.08.2009Коментари ()1795
© Bulphoto
От днес пред Часовника е отворен пунк за събиране на подписи срещу новините на турски език
Бившият общински съветник от Бургас Стоян Иванов заяви, че новините на турски език по националната телевизия единствено разединяват и по никакъв начин не помагат за интеграцията на малцинствата. "Най-дорият начин етническите малцинства да се интегрират в българското общество е просто да научат български език", каза специално за Burgas24.bg Иванов, който на изборите бе избран за депутат, а в последствие стана зам. председател на парламентарната комисия по култура, вероизповедания и медии. Той разкри, че има изготвен общ законопроект, който се очаква да влезне и в парламента, след което да бъде гласуван. Целта е по националните медии да се излъчва само на майчиния ни български език, както е по останалите държави в Европа, като например в Гърция, Франция и други.

"Излъчването на новините на турски език е единствено ДПС да докаже, че може да прави каквото си поиска. Има изследвания, че гледаемостта на новините е малко над 1%. Квартална кабеларка се гледа от повече хора. Освен това новините нарушават и констутицията на Република България. Ако пък ще нарушаваме констуцията - защо само на турски? Защо не излъчваме новини и на иврит, арменски, румънски, няколко цигански диалекта или други?", попита още бившият съветник от Атака - Бургас.

Със Стоян Иванов се свързахме във връзка със стартиралата днес подписка в центъра на Бургас за сваляне на турските новини от национален ефир. Само за няколко часа се подписаха около 2000 души. Подписите се събират до Часовника, както и в офисите на ТВ СКАТ. "Това, че се събират подписи е още по-добре", каза още Иванов.



Още по темата: общо новини по темата: 4
12.11.2009 »
06.11.2009 »
19.08.2009 »
19.08.2009 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Stoyan-Ivanov-Novinite-na-turski-ezik-edinstveno-razedinyavat-105840
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.