350 нови животински вида бяха открити в Хималаите
Автор: Екип Burgas24.bg 16:05 / 11.08.2009Коментари ()418
©
Над 350 нови животински вида бяха открити в Хималаите през последните 10 години, съобщи Асошиейтед прес. Това прави Хималаите един от най-богатите на биологически видове райони в света. Изследователи предупреждават, че последствията от климатичните промени и развитието заплашват разнообразния хабитат на тези видове.

"Това огромно културно и биологическо разнообразие свидетелства за крехката природа на среда, която може да бъде загубена завинаги, ако последствията от климатичните промени не бъдат обърнати в обратна посока", заявиха от Световния фонд за дивата природа.

В списъка са 16 земноводни, 16 влечуги, 14 риби, две птици, два бозайника и най-малко 60 нови безгръбначни. Както и няколко нови вида растения.

Сред най-впечатляващите открития е най-малкият елен в света. Животното, което се среща в северната част на Мианма, е високо 60-80 сантиметра и тежи около 11 килограма. Учени първоначално смятаха, че то е недорасъл екземпляр от друг вид, но ДНК тестове потвърдиха, че става въпрос за отделен вид.

В северната част на Индия бе открита ярко зелена жаба, която ползва дългите си крака за полети във въздуха. В Непал пък изследователи попаднаха на шоколадово кафява сладководна риба, която с долната си част прилепва към скалите в бързите реки.

Източник: БТА



Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/350-novi-zhivotinski-vida-byaha-otkriti-v-Himalaite-104587
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.