Алберта Алкалай: Какво следва след подпалването на Синагогата в Бургас?
Автор: Екип Burgas24.bg 14:15 / 14.07.2009Коментари ()5131
Алберта Алкалай - управител на комуникационната група Имидж Адвъртайзинг и част от еврейската общност в града, изпрати до Burgas24.bg позицията си относно подпалването на синагогата на Бургас. Публикуваме я без съкращения:

Две стари сгради в центъра на Бургас са подпалени. Две сгради, които през месец стават мишена на престъпни посегателства. Бургаската Синагога, която е паметник на културата и от 60 години е художествена галерия на града и Еврейското училище, което сега е административна сграда, но е в ансамбъл на културни паметници. Историческият център на нашия град. Такъв, какъвто го помнят старите хора от сто години. Черните графити със зловещи надписи „Смърт" се смениха с бомби „Коктейл Молотов", които имат реална възможност да изпълнят посланията и да ги превърнат в реалност. Някой в Бургас иска да изгори една част от града, от неговото минало и настояще, за да прокламира престъпната си амбиция да посее омраза и мъст в обществото ни. Някой работи усилено, за да напълни бутилките с убийствена смес и да взриви спокойствието и солидарността в живота ни. Системно, целенасочено, организирано и мотивирано. Поредицата от заканителни надписи по бургаските училища, заканите за саморазправа с общински съветници, надраскани по домовете им, обруганите храмове на различни религии са чудовищно доказателство, че от известно време в Бургас се създава атмосфера на етническа и религиозна омраза. Създават се условия на бъдещи тежки престъпления срещу гражданите и личността на човека в страната. Последният умишлен палеж е красноречив. Явно е, че става въпрос за сходни действия, породени от единен щаб и вероятно едни и същи извършители и помагачи. И ако някой подценява това, то значи, че може би той скрито симпатизира на извършителите и тайничко чака мига, когато заканите се превръщат в погром, а погромът прераства в убийство. Питам се, колко далеч е обществото ни, нехаещо пред тези тъмни сили, от Кристалната нощ в Хитлеристка Германия, дала началото на най-голямото човешко изтребление в историята? 

Бургаската синагога отдавна не е действаща и вече 60 години не е храм. Днес тя е картинна галерия и сградата е една от най-красивите постройки. От скоро общинската управа в Бургас и дарители започнаха действия по реставрирането й и превръщането на района около нея в посетителски и културен център. Само по-възрастните граждани на Бургас, може би помнят времето, когато в нея са се провеждали сватби и са се отслужвали религиозни служби и ритуали. Днес, за да се отвори Синагогата, за да стане истински действащ храм с равин /свещеник/ и за да се проведе религиозна служба е необходимо да присъстват 10 мъже евреи. В Бургас няма десетина мъже от еврейски произход, които да осъществят ритуала и затова няма и действаща синагога. Но има явно омраза, има желание да се възкресят кошмарите на миналото. 

Отправяме призива си не само към цялата българска общественост, но и към държавните и общински институции в Бургас. Наглото и арогантно ескалиране на проявите на ксенофобия в града се случва, защото ДО МОМЕНТА НЯМА НИТО ЕДИН РАЗКРИТ ИЗВЪРШИТЕЛ, ОРГАНИЗАТОР ИЛИ ПОДБУДИТЕЛ на тези престъпни действия. Действия грубо погазващи не само общите закони на Република България, но и Конституцията на страната. Демонстрации на категорично отречени от цялото човечество престъпни идеологеми, водещи до взаимно изтребление, геноциди, диктатури и ненавист. Настояваме незабавно да бъдат взети наистина сериозни мерки от МВР, Прокуратурата и Общинската власт в гр. Бургас и виновниците да бъдат хванати, съдени и осъдени, според българското и международно законодателство. Защото бомбите „Молотов" днес опожариха само част от еврейските сгради, а утре целите сгради, вдругиден може да не са запалителни бутилки, а динамитни шашки, които да отнемат човешки живот. Кой знае? Кой би могъл да каже докъде ще се стигне в бъдеще и докъде вдъхновителите на такива издевателства планират да изпълнят адските си пропагандни стратегии?? 

Ние предупреждаваме и настояваме държавата да изпълни функциите си, докато не е станало късно, защото процесите се нагнетяват именно в подобна насока, не без мълчаливото бездействие на отговорните личности и институции. 

Призоваваме всички политически сили в Бургас и страната да се дистанцират от периодичните погроми както върху Синагогата и Еврейското училище, така и върху всякакви публични сгради. Това е черна пропаганда за насилие и гражданска война и ако някой подмине призива ни с мълчание, то тогава неговият отказ ще говори сам за себе си. Самите устои на демокрацията в България са в опасност и това е проблем на държавата, на обществото, на Европа, на цялата ни човешка цивилизация.

Обръщаме се и към българските медии, с молба този акт да бъде отразен не само като новина, а и с необходимото гражданско и демократично отношение на недопустимост към подобни маргинални действия и тяхното активизиране.
 Обръщаме се и към вас, самите извършители, които може би сега следите обществените реакции и се наслаждавате на вашия „миг на слава". Вярваме в устоите на морала на българското общество, колкото и да е изтерзано, колкото и да е изгубило вяра. Убедени сме, че това, че България спаси своите евреи по време на Втората Световна война не е случаен акт и игра на обстоятелствата, а доказателство за вечния дух на справедливост, достойнство и толерантност, залегнал дълбоко в българското обществено съзнание и изконната ценностна система на българския народ.
 Сигурни сме, че истеричната ненавист и ксенофобия нямат място в душите на нашите приятели, колеги и хората около нас. Българският народ никога няма да се поддаде на дребни провокации и манипулации и не ще изгуби вярната нишка, която отделя доброто от злото, нищетата от величието и благородството на духа. 



Още по темата: общо новини по темата: 5
15.07.2009 »
14.07.2009 »
14.07.2009 »
14.07.2009 »
13.07.2009 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Alberta-Alkalai-Kakvo-sledva-sled-podpalvaneto-na-Sinagogata-v-Burgas-100256
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.